Η Αγία Γραφή ως εκπαιδευτής
Εγγύηση κατά του εκφυλισμού του νου και σαν έναυσμα για την ανάπτυξή του τίποτα δεν μπορεί να παραβληθεί με το λόγο του Θεού. Σαν μέσο πνευματικής εκγύμνασης, η Γραφή είναι πιο αποτελεσματική από κάθε άλλο βιβλίο ή από όλα μαζί τα άλλα βιβλία συγκεντρωμένα.
Η σοβαρότητα των θεμάτων της, η όμορφη απλότητα του λεκτικού της, η καλλονή των παραστάσεών της δραστηριοποιούν και ανυψώνουν την σκέψη όσο τίποτε άλλο. Καμιά άλλη μελέτη δεν μπορεί να αποδώσει τέτοια πνευματική δύναμη, όπως η προσπάθεια για την κατανόηση των καταπληκτικών αληθειών που αποκαλύπτει. Όταν ο νους έρχεται σε επαφή με τη σκέψη του άπειρου Θεού, δεν μπορεί παρά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.
Και μεγαλύτερη ακόμη είναι η δύναμη της Γραφής για την ανάπτυξη της πνευματικής φύσης. Ο άνθρωπος που είναι πλασμένος για επικοινωνία με το Θεό, μόνο σε μια τέτοια κοινωνία βρίσκει την πραγματική του ανάπτυξη.
Πλασμένος να βρει τη μεγαλύτερη χαρά του στο Θεό, δεν μπορεί να βρει σε τίποτε άλλο εκείνο που θα κατευνάσει τη λαχτάρα της καρδιάς και θα ικανοποιήσει την πείνα και τη δίψα της ψυχής. Εκείνος που με ειλικρινές και επιδεκτικό για μάθηση πνεύμα μελετάει το λόγο του Θεού επιδιώκοντας να καταλάβει τις αλήθειες του, θα έρθει σε επαφή με το Συγγραφέα του. Και, εκτός αν ο ίδιος τα θέσει, δεν υπάρχουν όρια στις πιθανότητες που έχει για την ανάπτυξή του.
Το κεντρικό θέμα της Αγίας Γραφής, το θέμα γύρω απ' το οποίο συγκεντρώνονται όλα τα θέματα ολόκληρου του βιβλίου, είναι το σχέδιο της απολύτρωσης, της αποκατάστασης της εικόνας του Θεού στην ανθρώπινη ψυχή.
Απ' την πρώτη νύξη της ελπίδας στη φράση που πρωτοειπώθηκε στην Εδέμ , μέχρι την τελευταία ένδοξη υπόσχεση στην Αποκάλυψη, "θέλουσιν ιδεί το πρόσωπον αυτού και το όνομα αυτού θέλει είσθαι επί των μετώπων αυτών" (Αποκάλυψη κβ΄,4) το βάρος κάθε βιβλίου και κάθε περικοπής της Γραφής είναι η αποκάλυψη του θαυμαστού αυτού θέματος -της δύναμης του Θεού "όστις δίδει εις ημάς την νίκην διά του Κυρίου Ιησού Χριστού." (Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους ιε΄,57).
Όποιος συλλαμβάνει τη σκέψη αυτή, έχει μπροστά του ένα ολόκληρο πεδίο μελέτης. Έχει το κλειδί που τού ξεκλειδώνει το θησαυροφυλάκιο του λόγου του Θεού.
Η επιστήμη της απολύτρωσης είναι η επιστήμη των επιστημών, η επιστήμη που αποτελεί τη μελέτη των αγγέλων (Α΄ Επιστολή Πέτρου α΄,12) και των υπάρξεων των αναμάρτητων κόσμων, η επιστήμη που απασχολεί την προσοχή του Κυρίου και Σωτήρα μας, η επιστήμη που εισχωρεί στη βουλή της σκέψης του Παντοδυνάμου "της σεσιωπημένης από χρόνων αιωνίων" (προς Ρωμαίους Επιστολή ις΄,25), η επιστήμη που θα αποτελέσει τη μελέτη του λυτρωμένου λαού του Θεού στους ατέλειωτες αιώνες.
Αυτή είναι η ανώτερη σπουδή με την οποία είναι δυνατόν να ασχοληθεί ο άνθρωπος. Αυτή, όσο καμιά άλλη, ζωογονεί το νου και ανυψώνει την ψυχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου